Therese och Erik vigsel i Fågeltofta kyrka 2013-07-25

 

Vigsel förrättades mellan Therese och Erik 16.00 den 25 Juli 2013 i Fågeltofta kyrka, Tomelilla.

Fogeltofta kyrka  ligger 20 minuters körning från Kivik in från kusten. Kyrkan ligger någon kilometer från Kronovalls slott där sällskapet åt middag och sov över.

Slottet erbjuder en vacker och romantisk miljö perfekt för bröllop. Vädret som varit ihållande soligt och torrt verkade för första gången på en månad ge vika och före bröllopet föll några droppar regn, men det upphörde och resten av dagen var vädret varmt och skönt.

 

Skriv gärna en hälsning till Therese och Erik i gästboken nederst, det blir roligt att skriva ut och läsa om några år!

 

Längst ner hittar du en karta om du undrar var Fågeltofta kyrka och Kronovalls slott ligger!

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.




                                            Fler bilder av Therese och Erik




                                            Fler bilder från kyrkan




                                            Fler bilder från slottet

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Fågeltofta kyrka

 


Svenska kyrkan skriver: Kyrkan är helgad åt aposteln Petrus och kallades tidigare S:T Petri kyrka.
Långskeppet är byggt i romansk stil, och har uppförts bredare och högre än koret och absiden. Dessa delar av kyrkan har stått ganska oförändrade sedan medeltiden. Den ursprungliga ektakstolen finns delvis kvar.
Omkring år 1400 fick kyrkan ett stjärnvalv enligt sägnen bekostat av drottning Margareta. Kalkmålningar tillkom, av vilka rester finns kvar under den senare påförda kalken. 

På 1400 talet fick också kyrkan en utbyggnad åt norr, ett vapenhus, senare kallad Bondrumskyrkan. Benämningen hänger samman med den stora befolkningsökningen i Bondrum p.g.a. kalkindustrin i byn, då de fick sina bänkplatser där. Tunnvalvet i denna tillbyggnad tillkom på 1840-talet. Numera är detta sakristia. 
Troligen har det funnits en klockstapel norr om kyrkan. 1818 blev tornet till väster klart och då revs troligen denna. Enligt protokoll från den 25/8 1816 skulle sockenmännen biträda med körslor och flyttning av klockorna.
Någon ingång genom tornet fanns inte utan den var istället genom Bondrumskyrkan till norr. Då var det kyrkorum i tornets nedervåning.
Någon orgelläktare fanns inte. Bänkarna var försedda med dörrar, golvet belagt med tegel och gravstenar. I huvudgången fanns en lem med järnkrok som ledde till ett gravkor som innehöll stoften efter familjen Brask från Bondrum n:r 8.

1952 när kyrkan genomgick en kraftig renovering försågs kyrkan av ett mycket vackert altare, det är gjort av rött tegel och en kalkstensskiva.
Fönstret i koret är antagligen i ursprunglig storlek, det försågs 1963 med en glasmålning av konstnär Martin Sjöblom.
Predikstolen utgörs av korg och baldakin, båda från 1600-talet. I korgens spegelfält finns adliga vapensköldar med anknytning till Kronovall.
Först 1892 försågs kyrkan med orgel, den nuvarande piporgeln är från 1952 men fasaden till orgeln är oförändrad.
En madonnaskulptur från ett medeltida Mariaaltare har hamnat på sin rätta plats igen efter ett antal år på villovägar.

 

Kronovalls slott

Wikipedia: Kronovalls slott är ett slott iFågeltofta socken i Tomelilla kommun, beläget mellanTomelilla och Brösarp på Österlen

Huvudbyggnaden har två våningar och är uppförd 1760. Den byggdes om på 1890-talet till ett slott i franskbarockstil med tornbärande flyglar, efter ritningar av Isak Gustaf Clason. Slottet ligger på en holme omgivet av vallgravar. På slottet bedrivs numera hotell-, restaurang- och konferensverksamhet.


När Skåne blev svenskt såldes Kronovall 1668 tillgeneralguvernören i Skåne, friherre Gustaf Persson Banér. Det drogs in till kronan 1692, men återlämnades 1709 till Banérs dotter Ebba, som dock snart sålde det. Från slutet av 1800-talet fram till 1991 tillhörde slottet en gren av den grevliga ättenSparre. Då tillföll det genom en donation av ägarfamiljen en stiftelse med anknytning tillRiddarhuset, som idag äger och förvaltar Kronovall med dess tillhörande jordegendom på cirka 1500 hektar. Slottet arrenderas sedan 1996 som vinslott av familjen Åkesson och utnyttjas för Åkesson vin AB, men bebos ännu (2013) delvis av familjen Sparre.